Financieel misbruik van ouderen, een onderschat probleem

De Lokale Alliantie West Maas en Waal vraagt in deze onzekere tijden aandacht voor een groeiend en onderschat probleem met grote gevolgen; financieel misbruik van ouderen. Het gaat vaak om alleenstaande ouderen die afhankelijk worden van anderen. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar. De ‘hulp’ die wordt geboden is niet altijd goed bedoeld.

Er duiken in het leven van ouderen ineens ‘goede’ vrienden op, die wel een handje kunnen helpen. Zelfs familie maakt soms misbruik van de situatie. In een zorgelijke tijd als gevolg van het coronavirus, zijn vooral oudere mensen angstiger en onzeker. Daarvan maken sommige mensen misbruik. Uit de praktijk blijkt echter dat ouderen uit schaamte niet altijd durven aan te geven dat er iets mis is. Aandacht voor dit probleem is des te belangrijker.

Signalen herkennen
De partijen die aangesloten zijn bij de Lokale Alliantie West Maas en Waal zijn getraind in het leren herkennen van signalen bij ouderen. Ook geven zij tips aan ouderen om financieel misbruik te voorkomen. Zoals de tip om meer mensen mee te laten kijken met de financiën, zodat misbruik eerder opvalt. En door afspraken met de bank te maken of met de notaris.

Vermoeden van financieel misbruik, en dan..?
Bij een vermoeden van financieel misbruik, is het noodzakelijk om een melding te doen.

Dit kan op verschillende manieren:
U kunt Veilig Thuis inschakelen. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800- 2000. Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis als er zorgen zijn over een thuissituatie. Dit geldt dus voor familieleden, buurtgenoten, vrienden, collega’s en professionals. Ook kunt u contact opnemen met VraagWijzer in de gemeente West Maas en Waal. Telefonisch is VraagWijzer bereikbaar op het nummer: 0487-790790. U kunt ook een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over de Lokale Alliantie West Maas en Waal
Gemeente West Maas en Waal richtte met de volgende samenwerkingspartners de “Lokale Alliantie West Maas en Waal Veilig Ouder Worden” op: Sociom, GGD Gelderland-Zuid, Rabobank Oost-Betuwe, Sterker Sociaal Werk, Schouten Budget Consultancy, Zorgbelang Brabant/Zeeland, Zorggroep Maas en Waal, woonstichting De Kernen, ZZG Zorggroep en VraagWijzer.

 

Bron: https://zorgbelang-brabant.nl/nieuws/financieel-misbruik-ouderen-onderschat-probleem/

Pin It

training verwanten en vrienden

Het lijkt moeilijk om het netwerk rondom uw verwant of vriend, de zorgbehoevende, in kaart te brengen, maar dat is het niet.

Lees meer

Thema-bijeenkomst

Een door u georganiseerde thema-bijeenkomst kunnen wij inhoudelijk verzorgen. 

Lees meer

bijeenkomst voor cliëntenraden

Bij deze introductiebijeenkomst wordt geschetst wat een netwerk rondom een zorgbehoevende inhoudt en wat daar bij komt kijken.

Lees meer

training voor professionals

Professionals hebben of krijgen te maken met het netwerk dat iemand rondom de zorgbehoevende heeft gevormd of wil creëren.

Lees meer