Nieuw - Training voor vrijwilligers
"meedenkers' gevraagd voor gezinnen met een kind met een beperking
Een kind met een (ernstig) meervoudige beperking heeft invloed op het hele gezin. Hoe houd je – voor alle gezinsleden – de balans in evenwicht? Of het kind nu thuis woont of bij een zorgaanbieder: ouders blijven hun hele leven lang een belangrijke rol blijven spelen.
De aanleiding
Iedereen heeft last gehad van de coronacrisis, ook mensen met een (ernstig meervoudige) verstandelijke beperking.
Veel ouders zijn op een nare manier geconfronteerd met het feit dat zij een belangrijke rol in het leven van hun verstandelijk beperkte kind spelen. Uit een door de landelijke belangenorganisatie Ieder(in) gehouden enquête blijkt dat maar liefst 85% van de ouders geen plan B heeft, mochten zij uitvallen. Daarover maken ze zich veel zorgen, waardoor er nog meer stress ontstaat.
Netwerk Rondom is tien jaar geleden opgezet door ervaringsdeskundige ouders van (volwassen) kinderen met een verstandelijke beperking. Zij vroegen zich af ‘wie neemt het van ons over, als wij het niet meer kunnen?’. Daarvoor hebben ze een aanpak bedacht: het ZorgTestament. Een verkorte versie daarvan helpt bij het maken van een plan B.
Na de Corona crisis hebben vijf vrijwilligers acht ouderparen ondersteund bij het maken van ‘hun’ Plan B. Ouders zijn zeer tevreden over de samenwerking met ‘hun’ vrijwilliger en ook de vrijwilligers vinden het erg leuk om te doen. Tevens is een 2e groep vrijwilligers opgeleid en gekoppeld aan ouders/familie. Helaas moest Netwerk Rondom de buikriem aantrekken waardoor er even geen (financiele) ruimte was om nieuwe vrijwilligers te trainen. Toch zijn er nu (midden 2024) nog steeds enkele vrijwilligers actief. Wij hopen dat door de donateursactie (zie onder donateur worden) met voldoende donateurs we een aanvraag kunnen indienen voor een structurele bijdrage van VWS.
Doe je ook mee ?
(NB. Er wordt momenteel een wachtlijst met kandidaten bijgehouden, zodra we meer financiele ruimte hebben, zie hiervoor, kunnen we weer starten met vrijwilligerstraining)
Er kunnen zes tot acht nieuwe vrijwilligers meedoen. Als vrijwilliger sta je naast de ouder(s). Je helpt ze niet bij de zorg en ook niet bij uitvoerende activiteiten zoals fietsen of wandelen. Je helpt ze wel bij het bedenken van oplossingen die bij hen passen. Jouw rol als vrijwilliger is vooral luisteren en kijken hoe hun plan B er uit zou kunnen zien. Ervaring met zorg is niet nodig. Ervaring met mensen met een beperking ook niet. Betrokkenheid, motivatie voor dit werk, een open blik, goed kunnen luisteren en een uurtje tijd per week zijn veel belangrijker.
Vrijwilligers uit het hele land zijn welkom. De gesprekken tussen vrijwilliger en ouder zijn meestal digitaal. Het is prettig dat je begint met 1 gezin én dat je vooraf samen inschat hoe lang de ondersteuning zal duren. De verwachting is tussen de drie en maximaal twaalf maanden.
Er is een inwerkprogramma voor vrijwilligers en je krijgt je toegang tot een aantal digitale trainingen. De doorlooptijd van het inwerkprogramma is vier weken. Daarna word je gekoppeld aan een gezin.
Wat houdt het in?
Je gaat een gezin ondersteunen bij het maken van hun Plan B, een plan dat bijdraagt aan het voortzetten van een goed leven voor de persoon met een beperking, ook als ouders een stapje terugdoen;
De ondersteuning is gericht op het proces van de ouders en niet zorg-inhoudelijk;
Gemiddeld heb je een keer in de veertien dagen een gesprek, vaak per telefoon of via beeldbellen;
Maandelijkse digitale bijeenkomsten met de hele groep vrijwilligers (deskundigheidsbevordering, intervisie).
Wat vragen we?
Affiniteit met mensen;
HBO werk-/denkniveau;
Een keer inde twee weken een gesprek van een tussen de 30 en 60 minuten met je gezin;
Een voorkeur voor een regio op te geven en ook de flexibiliteit te hebben daarvan af te wijken;
Gemiddeld 4 – 6 uur per maand op vrijwillige basis (incl. 2 uur per maand intervisie) beschikbaar zijn;
Een commitment voor een jaar willen aangaan.
Ben jij dit?
Betrokken
Gemotiveerd
Flexibel
Praktisch, oplossingsgericht en empathisch
Invoelend en creatief
Wat krijg je?
De mogelijkheid van betekenis te zijn voor een persoon met een (ernstig meervoudige) verstandelijke beperking en zijn/ haar ouders en verwanten;
Inhoudelijke ondersteuning waaronder praktische tools, lezingen, workshops, feedback en een online bibliotheek;
Een keer in de vier tot zes weken begeleide (digitale) intervisie samen met collega vrijwilligers;
Inwerkmethode: 2 tot 3 dagdelen (deels op locatie, deels in de vorm van huiswerk) en daarna aan de slag;Vrijwilligerscontract;
Reiskostenvergoeding;
Ondersteuning door Netwerk Rondom.
Meer informatie en aanmelden?Bel voor een vrijblijvend informatiegesprek met of stuur een korte motivatiebrief, je CV naar Marian Geling via info.netwerkrondom@gmail.com of bel 06 - 27057594 voor meer informatie en om u aan te melden.
Het zorgtestament
Er zijn weinig mensen die uw kind beter kennen dan uzelf. U gaat regelmatig met uw kind om en weet hoe hij of zij zal reageren op bepaalde situaties, emoties uit en waar uw kind nou écht heel blij van wordt.
Introductie workshop
Netwerk Rondom organiseert op basis van aanvragen introductieworkshops waarin er uitleg gegeven wordt over het ZorgTestament en in het bijzonder over de 12 verschillende domeinen.
Kennismakingsgesprek
Voor een nadere toelichting op het ZorgTestament komt een netwerkcoach graag bij u thuis. In een kennismakinggesprek krijgt u meer informatie over het ZorgTestamenten wat dit voor u kan betekenen.
Donateur worden
Netwerk Rondom is in 2007 opgezet door ouders van een kind met een (verstandelijke) beperking die zich afvroegen ‘wie zorgt er voor mijn kind als ik het niet meer kan?’