Wat gebeurt er met mijn kind als ik er niet meer ben? Dit is een vraag die ouders van kinderen met een (verstandelijke) beperking steeds vaker stellen. Basisvoorzieningen zijn vaak wel geregeld, maar de zorg en aandacht die je als ouder verleend is van een andere aard en is zeker zo belangrijk!
Extra aandacht is belangrijk omdat kinderen hun ouders tegenwoordig steeds vaker overleven. U, als ouder heeft meestal wel gedachten over hoe er later met je kind wordt omgegaan. Hoe worden de zaken die je als ouder belangrijk vindt voortgezet en wie kun je vragen daarbij te helpen?
Misschien heb je het idee dat je er alleen voor staat, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn misschien familieleden, vrienden of kennissen met wie je een netwerk rondom je kind kunt vormen, of misschien al vormt. Wellicht zijn er zelfs mensen die je nu nog niet kent, maar die wel graag zouden willen helpen. Aan de andere kant kan het zo zijn dat er al een groot netwerk gevormd is, en vraag je zich af wie je waarvoor het beste kunt vragen. Ook daar is het ZorgTestament een handig hulpmiddel voor. Wij helpen mee je netwerk te inventariseren, eventueel uit te breiden en vast te leggen. Op deze manier kijken er mensen die betrokken zijn bij je kind mee, ook als je dat (deels) zelf niet meer kunt of er zelf niet meer bent.
Het ZorgTestament en de 12 domeinen
Netwerk Rondom heeft alle facetten van het leven van je kind ondergebracht in afzonderlijke domeinen. Alle domeinen samen vormen het ZorgTestament, het document dat Netwerk Rondom heeft ontwikkeld om alle facetten van het leven van je kind zo nauwkeurig en volledig mogelijk vast te leggen. Bestaande documenten, zoals het zorgplan en persoonlijk ontwikkelingsplan, maken er ook onderdeel van uit. En uiteraard kun je aangeven welke domeinen het meest relevant zijn of aandacht nodig hebben.
Het ZorgTestament als dossier
Het ZorgTestament is een compleet dossier waar alles in staat waarop toegezien moet worden: persoonlijke gegevens, een omschrijving van je kind, normen en waarden van het gezin, alle uitgewerkte zorggebieden en een beschrijving van het te onderhouden sociale netwerk rondom je kind.
Het ZorgTestament als regiedocument
Voor hulp of vervanger(s) fungeert het ZorgTestament als een soort blauwdruk bij het aansturen van de zorgverleners, gesprekken met andere betrokkenen en bij het toetsen van het welzijn van je kind. Bovendien is het een uitstekende leidraad bij toekomstige beslissingen die genomen moeten worden als gevolg van een veranderende samenleving of veranderingen in de persoonlijke situatie.
Het ZorgTestament als checklist
Door de vaste structuur is het ZorgTestament een erg geschikt instrument om het leven van je kind goed in kaart te brengen. Met het doorlopen van alle domeinen en de bijbehorende criteria - zoals bij een checklist –weet je nagenoeg zeker dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien.
Het ZorgTestament als dynamisch document
Omdat veel dingen veranderlijk zijn, zoals maatschappelijke ontwikkelingen, persoonlijke omstandigheden, e.d. moet ook het ZorgTestament dynamisch zijn. Het is daarom belangrijk om het Zorgtestament regelmatig te evalueren en eventueel te wijzigen.
Er zijn weinig mensen die uw kind beter kennen dan uzelf. U gaat regelmatig met uw kind om en weet hoe hij of zij zal reageren op bepaalde situaties, emoties uit en waar uw kind nou écht heel blij van wordt.
Netwerk Rondom organiseert op basis van aanvragen introductieworkshops waarin er uitleg gegeven wordt over het ZorgTestament en in het bijzonder over de 12 verschillende domeinen.
Voor een nadere toelichting op het ZorgTestament komt een netwerkcoach graag bij u thuis. In een kennismakinggesprek krijgt u meer informatie over het ZorgTestamenten wat dit voor u kan betekenen.
Netwerk Rondom is in 2007 opgezet door ouders van een kind met een (verstandelijke) beperking die zich afvroegen ‘wie zorgt er voor mijn kind als ik het niet meer kan?’